Crossfit Studio

The Game Changers - A vegán hazugsággyár


Leesett az első 5 centi hó és megállt az élet Budapesten. Másfél órámba telt, mire korán reggel bearaszoltam a városba, az utolsó 5 km-en. Nem tudom eldönteni, hogy a felelős hivatalos szervek, vagy az itt élő emberek annyira kretének, hogy ez történjen minden évben, minden alkalommal, amikor esik két centi hó. Itt élünk Európa közepén ezer+ éve, a klíma meg csak melegszik ugye. Nem kellett volna mostanra kitalálni már valamit erre a problémára, de tényleg?!

Mindenesetre gondoltam, hogy valami ismeretterjesztő filmmel feloldom a káosz okozta feszültséget. Igaz, hogy csak két részletben sikerült, de végignéztem a The Game Changers c. filmet. Nem, sajnos nem az időhiány miatt kellett félbeszakítanom, hanem azért mert olyan dolgok hangzottak el a filmben, hogy inkább kimentem nekifutottam a hóekének homlokkal előre.

Ejtsünk néhány szót a vegán diétáról. A vegánok mellőznek minden állati eredetű ételt, tehát húst, halat, tojást és tejtermékeket egyáltalán nem fogyasztanak. Két főbb érvet szoktak felhozni a vegán diétát követők: az állatok és ezáltal a környezet kímélése és az egészség. Ezek közül mind a kettő véleményes, hiszen pro és kontra is millió érvet fel lehet hozni, ugyanakkor mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit és hogyan fogyaszt, egészen addig, amíg más nem látja kárát. Ha tehát valaki mondjuk halálra éhezteti a gyermekét a vegán étrend miatt (sajnos megtörtént), az nem ugyanaz a kávéház. Ettől függetlenül ez a bejegyzés nem a vegán étrendről, sem a vegánokról, hanem a filmről és a vegán propagandáról fog szólni. Nem kell a plant-based zászló alatt elkezdeni hőbörögni, én személy szerint leszarom ki mit eszik, egészen addig, amíg nem kezd el ideológiát gyártani, téríteni és széles körben embereket megtéveszteni az adott étrenddel kapcsolatban. Néhány évente jön egy diéta, ami a legjobb, mindenek felett álló és forradalmasítja az étkezést. Beállnak mögé cégek, megalakul a saját gazdasági kartellje ügyes propagandával pedig sok ember nagyon sok pénzt keres az ügyön. Ne aggódjatok, nem a hippi fogyasztók, meg az őszinte hívők, hanem azok a befektetők és gazdasági szereplők, akik gyorsan megfejik a tehenet, amíg még ott áll előttük. Így megy ez a vegán étrenddel is az elmúlt években, a különbség csak annyi, hogy olyan ügyesen sikerült kommunikálni az említett érdekcsoportoknak ezt a vegán diétázást, hogy ma vegánnak lenni egyet jelent azzal, hogy állatvédő vagy, azzal hogy kiállsz és áldozol a klímaváltozás és a környezetszennyezés elleni harc oltárán és még néhány olyan nagyon fennkölt gondolattal, aminek semmi, de semmi tudományosan bizonyított alapja nincsen. És mi történik azokkal a kezdeményezésekkel, amik ígérnek valamit, amiről aztán nem sikerül megfelelő tudományos kutatásokkal bizonyítani, hogy helyesek? Természetesen ideológiává, és nem viccelek, szó szerint vallássá válnak. Egy hívő ellen, ugyanis nincs fegyver, mert a bebetonozott hitet a racionális érvek nem ingatják meg egy pillanatra sem. Soha.  

A The Game Changers nem más, mint a - és most következzen az, amit a vegán és vegetáriánus oldalak írnak a filmről, nem tudom, hogy sírjak-e vagy sírjak: 

“…James Cameron új filmje, a The Game Changers, ami szó szerint összezúzza a tévhiteket, miszerint állati eredetű ételeket kell ennünk egy erős és kitartó test eléréshez.

Olyan hírességek és kiemelkedő sportolók szerepelnek benne, mint például Arnold Schwarzenegger, Morgan Mitchell, Lewis Hamilton, Novak Djokovic (...). Nem csak sportolókat láthatunk a filmben, hiszen orvosok is megszólalnak (...). A film központi szála James Wilks felfedezése köré épül. A férfi, aki korábban az amerikai seregben szolgált, ma pedig kormányügynökségeket tanít harctechnikákra, korábban megsérült, ezért 6 hónapig pihennie kellett. Eközben több, mint 1000 órát töltött azzal, hogy a gyors felépülésről és regenerációról tanuljon. Ekkor jött rá, hogy a ókori római gladiátorok is főleg növényi ételeket ettek, ettől voltak olyan kiváló harcosok, és szeretné megmutatni mindenkinek, hogy erre ma is képes bárki.”

Hogyaszongyahogy 1000 órát töltött azzal, hogy a gyors felépülésről olvasson....ezek szerint nem talált semmi okosat ugye :,)

A The Game Changers tehát egy forradalmi dokumentumfilmnek egyébként nagyon rosszul álcázott propagandafilm. James Cameron filmje, Svarci az egyik producer, sportolók felsorolása, egy drámai sérülés, majd az önsajnálatba megmártózó aszkéta, aki poros enciklopédiák átnyálazása alatt találta meg a szent grált. És mi lehetne még megkérdőjelezhetetlenebb biztosíték mindenre, mint hogy még orvosok is megszólalnak a filmben!?! Milyen szerencse, hogy még nem volt precedens arra, hogy Harvard-i kutatókból álló orvoscsoportot fizessen le az élelmiszerlobbi kutatások meghamisításáért és hivatalos tudományos munkaként történő publikálásáért… Itt persze semmiféle kutatásról nincs szó, a filmben szinte kizárólag anekdota jellegű bizonyítékokat próbálnak hadrendbe állítani, de ne szaladjunk ennyire előre. A teljesség igénye nélkül csak néhány dolgot akarok leírni a filmben található orbitális ferdítések és hazugságok közül. A film alaptétele, hogy a vegán diéta egészségesebb, mint a húsevés és optimálisabb ha sportteljesítményről van szó. Nincs árnyalás, nincs kontextus, a film ennyit üzen: a vegán jobb, minden szempontból, mint a húsevés 

1. Gladiátor diéta:

A filmet gyakorlatilag arra alapozzák, hogy a gladiátorok fogaiból és csontjaiból megállapítható, hogy zöldséget fogyasztottak. A probléma ezzel csak az, hogy a gladiátorok akkor nem ünnepelt szuperharcosok voltak, hanem rabszolgák, akiknek gladiátorként a várható élettartamuk 2 év volt. Bezárva tartották őket és a legolcsóbb, legegyszerűbb ételeket kapták: a zöldségeket. Ezt úgy beállítva, mint a legendás sportteljesítmény tudományos alapját, legalábbis kérdéses.

2. Javul a vérképed, ha vegán leszel:

Azt elfelejtik elmondani, hogy mit eszik az átlag amerikai és miről áll át vegán diétára. A KFC és feldolgozott élelmiszer mindennapos fogyasztása után több zöldséget fogyasztva nyilvánvalóan jobb lesz a vérképed. De ennek a húsevéshez semmi köze.   3. Puhapöcsű húsevők!

Egy ponton odáig merészkednek, hogy egy orvos szerint a sztereotipikusan férfias húsevés valójában hazugság, mert a húsevéstől kevésbé áll keményen a műszer. Majd ezt bizonyítani akarván, behívnak 3 sportolót, akikkel húsos burritot etetnek vacsira, és éjszaka valamiféle pénisz diagnosztikát alkalmazva figyelik a farkuk állapotát. A következő éjszaka vegán burritot kapnak és megint figyelik, hogy mi történik a gatyában miközben alszanak. Mindez - az alvás is - természetesen tökéletesen beállított kamerák előtt zajlik. Majd reggel nagyon szép, színes diagramon megmutatják, hogy nem csak 300%-al lett keményebb a merevedés, de az időtartama is kétszer hosszabb… Sem mintavétel, sem tudományos kutatás, sem kontextus, sem a tudományos munka, csak instant eredmények. A film tele van ilyen végtelenül gyenge lábakon álló kutatásnak álcázott kamuval.

4. Fehérje és fehérje közötti egyenlőségjel: 

A filmben a marhahúst és a mogyoróvajat hasonlítják össze, miszerint egy 60 dekás steak és egy mogyoróvajas kenyér ugyanannyi fehérjét tartalmaz. Először is nem. Nagyon nem. Egy fél üveg mogyoróvajat kellene megenned ahhoz, hogy grammra ugyanannyi fehérjét fogyassz. De nem is ez a probléma, hanem az, hogy a fehérjeminőség, az aminosav minőség nincs megemlítve a filmben. A mogyoróvajban található fehérjéből lehet grammra ugyanannyit fogyasztani, de a hasznos aminosav tartalom, ami felszívódik, kb. tizede annak, ami egy steakben van. Ez a táplálkozástudományban évtizedek óta köztudott tény. Ha tojásból megeszel 20 gramm fehérjét, abból 20 gramm fog felszívódni, de ha hüvelyesből eszel meg annyit, hogy 20 gramm fehérjét tartalmazzon, abból jó esetben 10-et tud feldolgozni a szervezet. 20 gramm elfogyasztott fehérje nagyon nem egyenlő 20 gramm elfogyasztott fehérjével.

5. A sportolók

Olyan elit sportolókat szólaltattak meg, akik egytől egyig olyan sportágakból érkeztek, ahol képtelenség világszínvonalon teljesíteni szteroidok nélkül: súlyemelés, testépítés, sprint, kerékpársport… Az ő speciális étrendjüket kiegészítik anabolikus szteroidok, epo és egyéb finomságok. Arról nem is beszélve, hogy elkerüljék a fehérjehiányt naponta több fehérjeturmixot isznak meg mint bármelyik kondis forma, az ő teljesítményüket ráhúzni a vegán táplálkozásra szintén nevetséges. 

6. McGregor vs. Diaz

Bárcsak azt mondhatnám, hogy ez volt mind közül a legnevetségesebb, de nem. Aki kicsit is képben van a UFC-vel, az tudja, hogy mekkora szenzáció volt, hogy Nate Diaz első alkalommal megverte McGregort. A film ezt egyetlen okra vezette vissza, hogy Diaz vegán. Bumm kész, itt öntöttem le magam egy kanna benzinnel.. Egyrészt Nate Diaz nem vegán. Halat is és tojást is fogyaszt. A másik aprócska tényt, hogy néhány hónappal később a vissszavágón kikapott McGregortól szintén elhallgatja a film. Az első meccs körülményei szintén nagyban hozzájárultak az eredményhez, de sem az, se, a harcosok technikai felkészültsége, sem a veleszületett tehetségük semmit értitek semmit nem számítanak, csak az a tény, hogy vegánok-e vagy sem. 

Mindfuck

A húsevéssel szemben ilyen érveket engednek el a filmben: ‘A káposzta több antioxidánst tartalmaz, mint a lazac’. Ebből egyenes ágon következik, hogy ne egyél lazacot... Ilyen és ehhez hasonló blődségek végeláthatatlan láncolatával van tele a film. A felsorolást napestig folytathatnám, de azt hiszem a lényeget sikerült leírnom. A legfontosabb kérdés azonban, ami minden vitában felmerül, amikor a naív delikvens már a racionális érvekre nem tud reagálni az az, hogy: “Jó, de miért hazudnának?” Nagyon jó kérdés. James Cameron cirka 140 millió dollárt fektetett be feleségével együtt egy vegán fehérjékkel és termékekkel foglalkozó cégbe, ezt azt hiszem nem kell magyarázni. Azok a ‘szakértők’ akik megjelennek a filmben, legalábbis nagy részük szintén érdekelt a vegán-iparban, termékeket készítenek, könyveket írnak és rommá keresik magukat mindeközben.   

A legtöbb tény, ami elhangzik a filmben féligazságokon, anekdotákon, hazugságokon alapszik és egytől egyig kontextus nélkül szerepel. A kontextus minden, ha hiteles információkról akarunk beszélni. És mindez nem azt jelenti, hogy ne lehetne egészségesen élni vegánként. Bonyolult, sokkal bonyolultabb, mintha állati forrásokat is fogyasztanál, de ha te ettől érzed jól magad meg lehet oldani. Én speciel nem mondanék le a húsról végérvényesen semmilyen körülmények között, de ha ezt helyettem egy réteg megteszi, köszöntem szépen, kövi hónapban kettővel többször nézek be a tuningba egy burgerre. Az viszont bicskanyitogató, hogy úgy próbálnak újabb és újabb vásárlókat szerezni, hogy ideológiát gyártanak és egyszerűen belehazudnak a fogyasztók képébe, amit a jóhiszemű emberek tényként fogadnak el, aztán majd lesz nagy meglepődés, amikor néhány hét vegánkodás után fehérjehiány miatt elkezd kisebesedni a bőrük, ahogy egy haverommal is történt… A vegán diéta NEM előnyösebb sem sportteljesítmény szempontjából, sem egészségmegőrzés szempontjából, mint egy egyébként kiegyensúlyozott egészséges diéta, amiben fogyasztasz állati fehérjét. PONT. Lehet egy alternatív étkezési mód, lehet hogy neked vagy valakinek teljesen jól működik, csak ne gyertek ezzel a vegán étrend mindenek felett álló baromsággal. Legyetek vegánok, ha akartok, csak legyen kritikai gondolkodásotok és ne üljetek fel a faszságoknak nekifutásból.