Crossfit Studio

A testépítés a konyhában kezdődik - Receptkönyv 2.0

A tested átformálásához nem kell párolt brokkolit nyammognod a csirkéhez. Palacsinta, tortillák, hamburgerek, chilis bab, bundás kenyér, pörkölt, hogy csak néhányat említsek azokból a receptekből, amelyeket én is és a programosok is fogyasztanak, az átalakulások pedig magukért beszélnek.

Olyan régen írtam már bejegyzést, hogy olyan érzés volt megnyitni a wordpresst, mint amikor az exeddel ülsz le beszélgetni hosszú idő után...nem tudod, hogyan kéne nekiállni és a kötelező udvariaskodáson meg az üres közhelyeken kívül semmi nem jut eszedbe. Nem ok nélkül erőltettem magam a billentyűzet elé, elkészült a receptkönyv második verziója és ne is legyek kemény? amikor az előző verzióra azt mondtam, hogy nem egészen olyan lett, mint amilyenre megálmodtam, most azt mondom, hogy ez 99%-ban megtestesíti azt, amit én év elején elképzeltem.

Miben más ez a receptkönyv?


Ez a receptkönyv egy útmutató életed legbombább formája felé. Nem viccelek, akár fogyásról, alakformálásról vagy tömegnövelésről van szó ennek segítségével önállóan rendbe tudod rakni a táplálkozásod. Elmagyarázom benne, hogy mi a kalóriaegyensúly, hogy mennyi folyadékot vigyél be, hogyan számold ki 2 perc alatt a szükséges kalóriabeviteled, hányszor egyél egy nap vagy milyen étrendkiegészítőt érdemes használni. A könyvben kb. 60 recept közül válogathatsz úgy, hogy mindegyik esetében több kalóriatartalmú verziót találsz. Ha tehát a kiszámolt napi kalóriabeviteled pl. 2000 kalória, akkor ehetsz 4 alkalommal 5-500 kalóriás ételeket, de eloszthatod úgy is, hogy reggelire és vacsorára 400-400 kalóriát eszel, ebédre, uzsonnára meg 600-600-at. Pl. 400 kalóriás rántotta reggelire, 500 kalóriás tortilla ebédre, 500 kalóriás palacsinta uzsonnára és egy 400 kalóriás túrókrém vacsorára. Pofon egyszerű.


Mivel tudjuk, hogy a testsúlykontroll, a zsírvesztés és a száraz izomtömeg növelésének 2 LEGFONTOSABB - vagyis az eredmények 95%-ért felelő - aspektusa a kalóriaegyensúly és az adekvát fehérjebevitel, minden egyes recept tűpontos kalóriatartalom mellett a fejlődéshez szükséges megfelelő fehérjemennyiséget tartalmaz. Ezeket az ételeket fogyasztom én is, nem ollóztam bele olyan ételeket, amiket nem fogyasztok, csak jól mutatnak az instagramon. Nincs a receptekben humbug, mellőzi az összes téveszmét, ami a fitness táplálkozásról beépült a köztudatba. Az egyenlőség jegyében nem diszkriminál ételcsoportokat (nagyon píszí), egészséges ételekből áll, amelyeket végtelenül egyszerű elkészíteni. Nem kell semelyik recepthez titkos kínai összetevő, sem szűz lányok vére. Laktatóak mert a lehető legnagyobb adagokat akarjuk enni, így minimalizálni az éhségérzetet és egyben a félrezabálás lehetőségét. Ajánlásokat tartalmaz összetevők helyettesítésére, mert előfordulhat, hogy valamit nem szeretsz vagy egy hozzávaló épp nincs kéznél. Egy hosszú távon fenntartható étrendnek mindig flexibilisnek, élvezhetőnek és - ahogy írtam - laktatónak kell lennie, ez a receptkönyv pedig pontosan ezt nyújtja. nem csak egy receptkönyv, hanem egy útmutató egy fenntartható, egészséges étrendhez, aminek segítségével leveheted a kocajelmezt.

A testépítés és az alakformálás a konyhában kezdődik...és ott is fejeződik be!

A receptkönyvet úgy írtam meg, hogy segítsen gatyába rázni az étrend azon aspektusait, amelyek elemi fontosságúak és mellőzzön minden olyan felesleges korlátozást, aminek nincs jelentősége:

Tapasztalat, megfelelő prioritások


Az aktuális formádnak 70%-át az étrendednek köszönheted, a fennmaradó 30%-at meg az edzés/regeneráció kombinációjának. Amikor edzéstervvel kapcsolatban kér valaki segítséget tőlem kivétel nélkül megkapja a kérdést, hogy hogyan táplálkozik. Erre általában hebegés habogás a válasz, hogy "hát próbálom kerülni a cukrot meg a fehér lisztet" vagy valami hasonló elkeserítő, sztereotíp ökörség. A probléma a legtöbb esetben nem az akarat, hanem a tudás hiánya, ezért van az, hogy amikor a fizikumotokat akarjátok fejleszteni a figyelmetek 90%-át olyan dolgokra fordítjátok, amik az eredmények max 1%-ért felelnek: edzés alatti glutamin, edzés utáni fehérjeturmix, szénhidrátcsökkentett kenyér, citromleves víz, este 8 után nem evés, ételcsoportok totális mellőzése meg a sok emeletes baromság. Nem elég, hogy a táplálkozásnak külön lélektana van és a sokszor elviselhetetlenül stresszes életvitel mentális problémákhoz, azok meg egy szempillantás alatt étkezési zavarokhoz vezetnek, ha ezeket kivesszük az egyenletből, akkor sem tudjátok hogy mit, mennyit és mikor kellene ennetek. Ezzel a kézben ez nem probléma többé.


Következetesség és fenntarthatóság


Ahogy mondani szoktam, hosszú évek elbaszásait nem fogod tudni helyrehozni úgy hogy egyszer cézár salátát rendelsz a Deák téren. Következetesség nélkül nincs siker, és nincs következetesség fenntarthatóság nélkül. Egy ilyen étrend kialakításához étel opciók kellenek, amivel meg is érkeztünk az fenntarthatóság másik fontos eleméhez.

Élvezeti faktor


És itt van a kutya elásva. Nem kell olaszországi dinnye-uborka hibridet, natúr halat meg fűszerezetlen csirkemellet enned nyakra főre, hogy bevidd a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. A kilencvenes és kétezres években a táplálkozással kapcsolatban testépítő berkekben az anekdotákból származó, mindenféle tudományos alap nélküli baromságok terjedtek el, hogy mikor mit KELL vagy éppen TILOS enni. A testépítőipar egy szenvedéstörténetre húzta fel magát. Izzadj, szenvedj, egyél minél szarabb és élvezhetetlenebb ételeket, mert az igazán keményfaszú kondiszökevények hidegen dobozból eszik az előző héten elkészített natúr húst uborkával. Jó hírem van, mert ez egy rohadt nagy tévedés. Nem kell szart enned, hogy jól nézzél ki és felesleges a szükségesnél jobban szivatni magad. Nem vagyunk robotok és nem csak, hogy élvezhető lehet egy diéta, annak KELL lennie, hogy fenntartható legyen.


Makrók, kalóriák


A radikális kalóriadeficiten és ételcsoportok kizárására épülő étrendekbe kódolva van a kudarc. Nem az a kérdés, hogy csúfosan elbuksz-e, hanem hogy mikor. Aki próbált már keményen diétázni tudja, hogy az első domino eldőlésekor minden megy a levesbe, hiszen ha már elbuktál "már úgy is mindegy" jövő héten kezded újra. Ez a receptkönyv és az egész szemlélet, amivel a GYMJUNKIE megközelíti a diéta fogalmát Magyarországon még gyerekcipőben jár, de csak idő kérdése hogy mikor lesz ez az uralkodó irányzat. Én vagyok az egyik legimpulzívabb ember, akit ismerek, (I hate being bi-polar. It's awesome) ha én képes vagyok tartani magam ehhez a táplálkozáshoz, akkor bárki képes rá. Itt nincs vállalati bullshit meg ócska marketing szöveg (khm), minden amit leírok, azt a gyakorlatból merítettem, nézzétek meg az eredményeket, amiket én vagy a velem dolgozó programosok elértek az elmúlt egy évben.


Az új receptkönyv szebb, igényesebb, bővült vagy 10 kajával, illetve minden eddigi recepten javítottam ráadásul leírásokat tartalmaz a diéta alapjaival kapcsolatban (kalóriadeficit, folyadékpótlás stb.) 66 oldalas, kb 60 kaját tartalmaz, aminek mindegyike számos kalóriatartalmú verzióban megtalálható, tehát pl. palacsintát készíthetsz 300, 400, 500 vagy 600 kalóriányi energiatartalommal.


Ez lesz a legforróbb dolog a fitness piacon, mert egyrészt aki követi a blogot, az látja hogy újra és újra bizonyít a program és mert a GJ mer mást üzenni, mint a fos mainstream. Egyétek, vegyétek, használjátok egészséggel. Táplálkozzatok tudatosabban, mert a fizikumok közti legnagyobb különbség mindig a konyhában van! A receptkönyv PDF formátumban a gymjunkie.blog.hu@gmail.com-n igényelhető, bevezető áron 6000 egységet számolok érte magyar pesoban.